Indahnya Sebuah Ukhuwah...

Alhamdulillah...

Assalamualaikum.

Allah Azza wajalla mewajibkan tujuh hak kepada seorang mukmin terhadap mukmin lainnya, yaitu: (1) melihat saudara seimannya dengan rasa hormat dalam pandangan matanya; (2) mencintainya di dalam hatinya; (3) menyantuninya dengan hartanya; (4) tidak menghinanya atau mendengar penghinaan terhadap kawannya; (5) menjenguknya bila sakit; (6) melawat jenazahnya; (7) dan tidak menyebut kecuali kebaikannya sesudah ia meninggal dunia. (HR. Ibnu Baabawih).

Alhamdulillah, minggu ni diberi izin oleh Allah untuk berangkat dengan sebuah jemaah ke Masjid berdekatan Bachok, Surau Sri Sentosa. Alhamdulillah pilihan Allah untuk sama-sama membaiki diri. Hampir 26 orang, termasuk beberapa pelajar post-grade India, Pakistan, Nigeria, Palestin, dan Somalia. Jemaah juga ada beberapa doktor-doktor/pensyarah, orang tempatan yang mengurus khuruj pelajar, dan beberapa pelajar undergraduate.

Sudah tentu di kalangan kami ada yang sibuk dengan thesis, sibuk dengan urusan hospital, sibuk dengan tanggungjawab keluarga, urusan perniagaan dan pelajaran, dan semuanya tak lari dari kehidupan dunia masing-masing.

Semua yang aku fikirkan ni sampai kepada sahabat sefikir. Ada yang di-target tak mengena untuk khuruj bulanna. Dengan pelkbagai alasan, namun bila difikirkan semunay kehendak dan ketentuan Allah. Azam yang kuat,maka masalah-masalah ini pasti boleh diuruskan. Semuanya hanya berlaku sekali saja sebulan. Sibuk dengan persatuan, takkan sesibuk seorang doktor, sibuk dengan pelajaran,takkan sesibuk pelajar post-grade, sibuk dengan janji-janji kepada kawan-kawan lain, takkan sesibuk dengan tanggungjawab sebagai ketua keluarga.

Hakikatnya inilah harga janji-janji Allah. Bertuah bagi sesiapa yang terpilih, dan istighfar kerana gagal terpilih.

Bukan mudah untuk jatuh cinta denagn Allah, jatuh cinta denagn usaha mengajak manusia kepada Allah. Kerana semuanya pemberian Allah.


~~~~~~~~~~~

*Seronok khuruj kali ni, hampir 26 orang, dan ada salah seorang dari kami adalah anak lecturer, dan baru tamat A-level. Adeih English memang best, fluent habis. Aku baru perasan English pronunciation yang agak keMelayu-layuan...

*Seorang doktor, MMed, heh. Baru berkenalan dengan khuruj agaknya, tapi tidak janggal bila bicara soal agama. Inilah doktor contoh ---

*Post-grade student dari Palestin, Dr Asyraf, doakan dia juga dipilih tsabat dalam jalan menuju Allah, dan mengajak manusia menuju Allah.

*Ukhwah yang sangat terasa. Biar berlainan umur dan darjat, bahasa dan bangsa, level pemikiran dan kelulusan, tetap percakapannya sama. Kebesaran Allah.

*Semoga sahabat2ku jua terpilih untuk kerja kenabian nih.. Amiiin.

~~~aku tak pernah rasanya buat karkuzari. Jadi mungkin nampak tak sempurna. Made by request....

Banyak yang dipelajari. Pulang ku bertemu denagn seorang senior yang baru pulang bercuti.

7 comments:

ukhti,mardhiah said...

Assalamualaikum tuan izmer,
made by request....(",)
ohhoo..dlm bz2 msih sempt khuruj yea..
Alhamdulillah.
kdg-kala kita rasa sulit dgn byk assgmnt,kls gntinya..
tp,Allah masih mberi ruang untuk kita p mjlis2 ilmuNya
mungkin ini kerana,dlm hti hmbaNya itu sndri y mncri ktenangan dlm pandangan Allah.
serabut mcm mne pun,hti akn tng dn lpg...
insyaAllah.
teruskn prjuangn tuan.urusan akhirat dan dunia.

mhafiz_ydin said...

Tak perlu risau dengan English keMelayu-layuan.. Kita pun tak aspect dan tak kisah bila dengar mad salleh sebut 'durien', bukan 'durian'.. Why ?? Not their mother tongue ma..

juz my oppinion la. huhu.. :)

نور توفيقا said...

:) Our tarbiyyah members mostly are overseas students, and yes, mostly are future or already doctors, engineers, teslian graduated, etc. Even waktu usrah or daurah tu ada yang tersengguk mengantuk cus schedule pack, tapi sangat kuat rasa semangat nak kerja untuk agamaNya, bring back Islam to great era which muslims are good in both: ilmu akhirat (agama) & ilmu dunia.

Tsabat!

Ibnu Mutalib said...

mard: lemah seorang lelaki adalah kepada dua pkr. 1. agamanya ~ bila kuat imannya, 2. perempuan ~ bila lemah imannya,... :-) . InsyaALlah ni untuk agama...

Hafiz: ya,setuju. hehe,tapi dia student wadi sofiya, harus la slang cmtu

Taufiqa: salam ketemu di alam FB,hihi

نور توفيقا said...

La.. Awak ke yang profile pic little girl tu..
Ish ish..

Ibnu Mutalib said...

haah,heh.. nak letakj gambar big-big gurl xde rezki lagi,,so little girl dulu..

:-)

ukhti,mardhiah said...

urmmmmm
oh,k

Followers