Taklim Rumah...

Assalamualaikum.

Minta cadangan/ syor untuk saya hidupkan taklim masjid dan taklim rumah...

Situasi masjid > tiada karkun
> imam, bilal dan orang kampung ok
> kehadiran solat Asar 1/2 solat Maghrib
> orang muda ada beberapa orang potensi
> jemaah jarang masuk.. 1/tahun .

Situasi rumah > saya dengan mak saja..
Syor anda amat-amat dihargai...

12 comments:

umu6point said...

Assalamualaikum..
nak bagi syor untuk situasi rumah :)

Tengok masa yang agak2 mak free. lepas subuh? @ isyak? selalu kedua2 masa ni la tuan pun free sebab berjemaah di masjidkan.

Jika mak baru nak kenal dengan kitab taklim, buat yang ringkas dulu. 1-2 hadis sehari dah cukup. Buat santai2. Slow talk berkenaan fadhilat buat taklim ni.

kalau nak lagi berkesan, tuan nikah cepat, minta ahlia yang tasykil..hoho

Ismi Ijmi said...

terima kasih kak umu, hehe..
InsyaAllah, try,..

ank_ayah said...

Assalamualaikum warahmatullah..
Err sy tk pandai nk bg syor ni,tp saje pandai2. ^^
InsyaAllah nk kongsi pendpt je. Erm kalau semua ok insyaAllah moga Allah mudahkan. Tuan bina hubungan baik dgn semua ahli masjid,lps tu habis solat tu ddk2 tuan slow talk,terangkan ttg kelebihan majlis ta'lim. Pilih la siapa sama ada jemaah ke,bilal atau imam. Kalau depa setuju then tuan bole start dulu. InsyaAllah once tuan da start pasti Allah akn hantar jiwa2 yg dahagakan agama utk ddk sama2 tuan.

Pastu dlm mesyuarat(dan doa) minta jemaah dihantar ke masjid tu dgn kerap.

Utk ta'lim rmh,bila masa yg tuan duk santai2 dgn mak? Haa buatla time tu. :D tp make sure time tu dpt istiqamah,maksudnya jgn main ambil sembarang time je. Last but not least setuju dgn ayat terakhir kak umu tu. hehe

Wallahua'lam.

Bijen M. said...

InsyaAllah ikhtilat dengan orang kampung dulu.
Kena ada 5 waktu sampai depa kenal dan percaya dengan kita.
Kalau depa bagi izin kita azan, tanda-tanda percaya dah tu.
Lepas tu bolehlah buat 'kepala'.
Ha ha ha ha!

Sila baca komen di atas dengan berhikmah.
:)

نور توفيقة ادريس said...

Assalam.

Based on experiences (bukan akak sendiri, of course. Hee), biasanya mesti akan "berkawan" dulu. Solat jemaah, jadi imam, sembang sambil minum air.. After solat usahakan buat halaqah. Then sharing.. Hari2 buat. Awal2 sharing tu dari apa yang diingat, later pakai lah kitab2 fadhail yang sesuai:) Insya Allah jadi routine, and makin ramai orang.. Suggest collect duit or hadiahkanlah collection kitab fadhail untuk surau tu. Then suggest buat jadual, ahad baca apa, isnin apa, etc..

Kalau dekat rumah, dari kecik akak dah merasa variety of timings. Kalau abah bagi, abah duduk atas kerusi, kitorang semua dekat bawah. Tapi Izmer berdua je, better duduk menghadap/ sebelah2 dengan mak:) And kadang2, bagi lah mak yang baca ta'lim. Tanya pendapat dia, etc.. Puji2 dia:)

Ismi Ijmi said...

Anak Ayah,
Takpe silakan bagi syor. selain kat sini saya ada juga minta syor dari pakcik2 dan abang2 seusaha. cuma nak pendapat lagi banyak, macam2 car. tujuan sama kan, hidupkan taklim :-).
syor kak umu tu, semua lelaki nak, tapi belum tiba masanya. Doakan saya dapat zaujah yang faham usaha dan kepentingannya, dan romantik jugak,kih3.... (rosak komen heh)

En Bijen,
Alhamdulillah. asbab jubah, serban, minyak wangi, dan sebab kampung kecik dan org kampung semua boleh kata paling jauh pun bau-bau bacang, dan mak pun ketua marhaban kampung + AJK muslimat masjid, selalu jugak ambo ni jadi imam solat waktu lepas sekali tu baca sepatuh surah al-mulk utk solat isyak, diorg cam fobia je bg jadi imam, heh... sakit lutut agaknya. :-) . FYI ramadhan lepas baca alhamdulillah. saya boleh baca, tak boleh hidupkan.

Kat rumah memang tak mampu. segan sangat ngan mak.

Kak Pqa,
bertuah sebab lahir dari keluarga dah ada usaha agama. mesti tak fikir dah mende2 camni. saya dan mak saya je kat rumah. kalau ada adik ke, yang muda2 lagi ke agak mudah la kot. wallahua'lam. apa2pun terima kasih bagi syor puan..

:-)

macam syor kak pqa utk masjid tu, ada bagus jugak. InsyaALlah boleh la nanti praktik....

nam said...

assalamualaikum wbt..

nak citer pengalaman boleh? (",)
family nam bukan yg datang dr pengusaha agama.. awal2 kenal usaha nam buat taklim umah sorang2.. alhamdulillah, sekarang adik lelaki dah kenal usaha.. leh ajak buat taklim umah.. tp jarang dpt buat berdua melainkan buat sorang2.. (T_T)

penah nak ajak mak, tapi asbab lemah iman.. mampu buat sorang2 jer..

p/s: tiada syor yang boleh di berikan.. (",)

ahLia teeeetttttt..... said...

salam...

xreti r nk bagi syor.

ikram dlu lebih2 cket kot.. nnti insyaallah Allah tolong :)

fuad ansari said...

kena buat hubungan dengan ajk masjid.. tolong lipat2 sejadah apa yg patut.. then bagitau nak baca taklim.. insyaAllah, Allah kasi mudah.. (",)

kat rumah baca je sorang2 dulu.. kadang2 baca kuat2 sikit.. mana tau, bila mak tuan dengar, lama2 dia nak duduk sekali.. (",)

ukhti,mardhiah said...

Assalamualaikum:)

mula2, tuan istiqamah baca taqlim sorang2 kat tengah2 masjid....

lgkah seterusnya..

tanya mard bila, langkah 1 dah menjadi...

untuk mak cik, pun sama, tuan baca sorang2 kat tgh2 rumah...bila mk cik tgh tgok tv ka...lipat baju ka...cerita sikit hadith2 y boleh tarik perhatian mk cik...

hadiahkan satu buku taqlim kat mk cik. Jangan lupa balut:)

k said...

ada karguzari rakan. Karkun ini dah keluar 4 bulan dan istiqamah. Suatu ketika dia membuka lembaran buku mesyuarat yang sudah lama di mohallanya, terteralah catitan namanya sebagai orang yang tidak berpotensi.

Sama-sama kita ambil iktibar. :)

ALIAAZUAN said...

Salam.
Rata2 dh bg syor yg bagus & insyaAllah brkesan. Tumpg baca n amik manfaat je lah ye. :-)

Followers