Jom Belajar Graf

Assalamualaikum...

Cuba tengok #1, tu namanya entrance surface dose.
#2 tu ialah maximum dose.
#3, dari graf kita lihat dose akan berkurang tapi takkan jadi kosong.

Kaitkan dengan Islam.

#1 : Awal-awal Islam, Nabi SAW mulakan dakwah sendiri. Dengan izin Allah, #2 tiba, bila turun ayat Al-yauma akmaltu lakum dinakum. #3 Islam akan kekal dengan janji Allah. Begitu juga, dose akan berkurang tak mencapai kosong. :P

Selamat belajar

Tersebut dalam Hadith;

أَخْبَرَنَا شُعْبَةُ عَنْ أَبِي جَمْرَةَ سَمِعْتُ زَهْدَمَ بْنَ مُضَرِّبٍ سَمِعْتُ عِمْرَانَ بْنَ حُصَيْنٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا يَقُولُ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَيْرُ أُمَّتِي قَرْنِي ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ قَالَ عِمْرَانُ : فَلاَ أَدْرِي أَذَكَرَ بَعْدَ قَرْنِهِ قَرْنَيْنِ أَوْ ثَلَاثًا ثُمَّ إِنَّ بَعْدَكُمْ قَوْمًا يَشْهَدُونَ وَلاَ يُسْتَشْهَدُونَ وَيَخُونُونَ وَلاَ يُؤْتَمَنُونَ وَيَنْذُرُونَ وَلاَ يَفُونَ وَيَظْهَرُ فِيهِمْ السِّمَنُ

Syu'bah telah mengkhabarkan kepada kami, daripada Abu Jamrah, aku mendengar daripada Zahdam bin Mudarrib, aku mendengar daripada Imran b Husain r.anhuma, dia telah berkata : "Telah bersabda Rasulullah s.a.w. : " Sebaik-baik umatku ialah yang hidup pada kurunku, kemudian yang mengikuti zaman mereka dan kemudian yang mengikuti zaman mereka. " Imran berkata: " Aku tidak tahu samaada disebut selepas kurunnya dua kurun atau tiga kurun. Kemudian sesungguhnya selepas kamu ada satu kaum yang bersaksi sebelum diminta menjadi saksi, mereka mengkhianati dan tidak dipercayai, mereka berjanji dan tidak menepati, dan jelas pada mereka As-Siman"

4 comments:

~PENCHENTA~ said...

Hubungan ni sama macam 1/infinity. Dia takkan zero. Dia cuma boleh approacing zero.

Tapi saya kira, itu minimum value. Islam akan jadi greater than that, insyaAllah. ;)

Pencari ALLAH said...

kuasa ALLAH tiada akan hilang.

Ismi Ijmi said...

Penchenta..
aicheh, master of maths dah tubik dah... hehe

Pencari ALlah..
Islam takkan hilang di dunia. Mafhum hadith, Jika tiada lagi seorangpun Muslim atas dunia, maka dunia akan kiamat. W.a.

mohdfuad said...

diharapkan graf itu akan naik kembali walaupun kelihatan sukar untuk sampai pada titk kegemilangan zaman nabi saw..

student kalau buat entri,terus yg dah keje kena study dan rujuk buku balik.. (",)

p/s: blog dan email lama dah kena hacked.. aduyai..

Followers