Aku, 40h dan Kuching.(cont. 2)

Assalamualaikum.

Hijrahkan aku dengan hati putih
Kembali berpaut pada akal budi
Pasrah bersujud dibawah naungan
Langit kesedaran

Moga terlakar cintaku dipintu syurga

Alhamdulillah.

Terima kasih kepada Ustaz Ishak yang sudi komen entry lepas Aku, 40h dan Kuching (cont), InsyaALlah entry kali ni akan dipkemaskan bahasanya.
Kami tiba markas waktu Dhuha 27 Jun 2011, Alhamdulillah berkat nusrah jemaah Kuching yang sedia bagi masa untuk agama Allah, semoga syurga ganjaran bagi kalian dari Allah. Markas Kuching adalah markas baru, dengarnya tanahnya diwakafkan. Dua partition, satu markas sebenarnya,melebar ke tepi, dan ada ruangan kecil,rasanya untuk istiqbal atau jemaah taskil. Dan partition tu,dijadikan surau yang kami singgah hari tu.

Malam tu Amir Sab meeting dengan syura Kuching, nak route pedalaman atau kawasan bandar. Untuk pengetahuan, sebenarnya Kuching agak membangun,walaupun taklah sehebat KL. Tapi Alhamdulillah secara dunianya dah banyak tanah dah dimajukan jadi taman perumahan, banggunan2 kerajaan tak kalah macam yang ada di Semenanjung. Silap andaian aku sebelum sampai dulu. Ingatkan masuk hutan ke, kawasan yang agak tak de kemudahan ke. Asal ceritanya, kalaulah jemaah bersedia ke pedalaman, maka belanjanya agak banyaklah, lebih kurang RM700++. Pedalaman Sarawak, macam di Semenanjung,keluar kawasan Orang Asli. Kenderaan lagi, makanan yang sedikit mahal dari kawasan bandar, kemudahan2 yang sukar nak dapat, akhirnya Amir Sab cakap kami sedia ke kawasan2 “biasa-biasa” saja.

Allah belum pilih agaknya...

Route pertama kami di Masjid Muhajirin, Matang Jaya. Kalau bahasanya, ni macam tempat bertanggah, sebab route kami belum dimesyuaratkan lagi. Aku tak ingat seorang cikgu Kelantan yang nusrah kami di sana. Alhamdulillah overall orang2 tempatan dapat terima baik. Ramainya pesara kerajaan, dan mostly orang Melayu. Nama mereka mungkin macam jarang kita dengar (sesetengahnya), dan ada jugak yang style2 nama Melayu zaman awal2 Merdeka dulu.
Aku cuba juga belajar bahasa Melayu Sarawak.Sitok,sinun,siya, dan yang senang2 dulu. Pandangan aku orang2 di Matang Jaya ni ramah2 terutama bila dengar kami dating dari Semenanjung. Mereka juga ada tanya beza Semenanjung dan Kuching,macamlah Semenanjung ada segala. Heh.

Ada satu malam aku diputuskan Amir Sab untuk bantu Ghast di surau lain. Surau tu mahala sorang Syura Kuching, dan dia juga imam surau. Masa ghast adalah jumpa sorang karkun lama yang korban, 4B setiap tahun. Kata orang istimewa dia ni, semua tempat di semenanjung dia dah jejak, Cuma satu je yang dia ni tak boleh tinggalkan tentang Sarawak, keluar2 mana2 pun dia akan cakap Sarawak pekat, yang buat aku termangu bila bersembang dengannya. Almaklum baru je 2 hari di tanah ni. Tanya keperluan aku, asal mana, dan sebagainya. Last2 tanya aku dah kawin ke belum, jawab aku belum, sambil dia sengih dan cakap, “pakcik ada cucu seorang, hehe”. Agak2 leh tidur ke malam ni???

Masa on the way back, aku dijemput makan kat satu restoran, abang yang hantar aku ke masjid Muhajirin yang belanja. Dia pun lepaskan luka2 lama dia masa belajar kat Semenanjung. Katanya orang Semenanjung tak tahu yang Kuching ni besar dan maju. Dan dia minta aku bagitahu tentang fadhilat sedeqah yang aku ingat, then bagi la sikit. Iklankan dia tentang Kitab Fadhail Sedeqah,rupanya dia tak tahu sangat tentang kitab tu. InsyaAllah tuan2 bolehlah cari kitab tu, dan amal baca setip hari, InsyaAllah mudah tunaikan hak manusia, Biiznillah taala.

Then kami diputuskan ke Surau Mahmudi. Surau ni tepi jalan dan dekat je dengan Masjid Kg Gitak, ada seorang ustaz yang agak femes, katanya ustaz ni biasa keluar 40h ke setahun, aku tak sure,. Ustaz Hasyimi. Aku sempat musafahah. Moga jadi asbab Allah selamatkan aku dari murka-Nya asbab bertemu dengan dia. Kalau2 lah tuan2/puan2 jumpa mana2 ustaz atau ulama’, saya syorkan jabat tangan mereka, dan minta mereka doakan. Kata setengah ustaz, insyaALlah mereka boleh jadi syafaat kita akhirat nanti, yang entah apa nasib kita. Untuk rujukan semula. Kalau Ustaz Ishak dan Al-Findani nak bagi dalil, saya amat alu-alukan.

Surau Mahmudi ni ada specialnya, Maulana Hamid dan satu jemaah student tahfiz pernah khuruj ke sini, sebelumnya takde jemaah yang pernah masuk. Anda faham intinya kan? Maknanya surau ni bukan sembarangan, hanya jemaah yang syura yakin je boleh buat usaha kat sini. Ada sorang adik cumil Form 3 yang nusrah kami di sini. Laporan asalnya surau ni ada pengajar tetap, bekas Mufti Sarawak, Dato Hj Anis. Alhamdulillah selama 3 hari kami di sini, orang tempatan boleh terima baik.

Orang2 di mahalah ni agak berada, rumah besar-besar, jadi kami kena belajar jaga hati dari kebesaran dunia. Sempat satu ketika aku ziarah ke sebuah rumah, pemiliknya seorang pensyarah Institut Perguruan, so bukan manusia biasa la dari segi dunianya. Tapi Alhamdulillah dia ni ramah dan boleh share macam2, siap nasihatkan kami lagi (aku khususi random ngan sorang lagi student jemaah kami). Dia ni tak silap aku ahli NGO, HIKMAH. Satu badan NGO yang pernah aktif meng-Islamkan ramai orang Sarawak non-Muslim dulu. Dia ada cerita pengalaman pasal tu. Lepas balik ke surau,tup2 dia mari surau dan hantar 2 kotak air mineral. Allahuakbar,semoga Allah pilih dia dapat korbankan masa untuk agama Allah pulak pasni, jom sama2 amiiin...

Orang sini memang berpangkat dan kedudukan, tapi buat saprah panjang okay je sembang,. Siap cakap pulak student USM (sebab ditanya) lagilah dia impressed. Ada mereka ni orang pegawai kerajaan, dokter , farmasi, dan orang bisnes.

Then kami berpindah ke Bandar Baru Samariang. Di sini agak mujahadah. Walaupun surau lengkap sempurna serba baru, tapi keadaan fizikal orang disini tak sama dengan di mahala sebelumnya. Rumahnya agak kecil. Anjing pun ada. Tapi Alhamdulillah usaha kami di sini mudah, sebab orang Melayu dan Iban dipisahkan blok rumah teres mereka. Kalau tak agak susah la nak buat random khususi atau ghast, sebab di sini Melayu, Iban, Cina, muka mereka hampir serupa saja. Nak kenal Islam tak,kena bagi salam dulu. Penduduk padat, mudah buat kerja. Mana2 ada orang. Kami buat dakwah,taklim istiqbal waktu malam. Lagi,orang sini ramah, tambah2 bila tahu kita tak petah berbahasa Sarawak. Kalau buat2 pelat lagilah, macam kita menghargai loghat mereka lah lebih kurang.

Remaja memang ramai, dan kalau ada jemaah yang biasa target remaja, InsyaAllah ini tempat leh praktik. Sekali tu masa khususi sebelum ghast, kami jumpa beberapa remaja. Mereka buat grup2 lepak. Satunya agak Nampak ganas sikit, pakai gelang dan merokok, macam taknak layan kami, tapi Abang Hairi still bagi fikir dan taskil surau. Lagi satu remaja yang agak “berjurus” sikit. Budak baik. Ada la dalam 6 orang masa tu. Kami taaruf dan pancing cakap, dalam jemaah ni ada abang2 yang still study, kalau nak Tanya soalan fizix, nanti dating surau bawak kalkulator ye, hehe. Dan Alhamdulillah memang mereka datang malam tu. Tapi tak bawa kalkulator, so kami bagi bayan ringkas taskil bagi masa lepas isyak, dan bagi minum2 milo.

Satu pengalaman tak dapat lupa.

Masa ana khidmat ta'am, kami mesyuarat dan amir ta'am putus buat kari daging. Jadi kami pergilah ke market. Memang ingat ada pasar kat situ, rupanya ia hanyalah pasar yang jual sayur2 dan buah2. Keciwa di situ. Tanya salah sorang orang yang jual (cina). Dia bagila direction, yang macamlah ia hanya satu-satunya kedai jual daging kat situ. Kita yakin jelah. Yelah alhamdulillah sebelum gerak tadi dah solat hajat dan doa Allah mudahkan. Kedai Cina, ada ayam, daging, barang-barang keperluan lain. Aku pun belilah. Sebab kat Kelantan daging jual tepi jalan ja, dan memang orang Melayu ja pun jual. Entahlah, aku rasa itulah kegagalan aku paling dahsyat masa 40h lepas.

Memang ada muzakarah lepas tu dengan seorang ahli jemaah. Dia asal Sarawak, so tahulah perangai Cina ni, nak me-laku-kan barang geng-geng dia ja. So tuan-tuan yang belum pernah ke Sarawak, please give extra concern on what you eat. It will determine your a'amal later. Tapi alhamdulillah bila mesyuarat balik ok ja. Tanya orang tempatan memang hanya daging lembu halal ja yang dijual. Lainlah daging baxx dan ayam, memang ada tukang sembelih dari geng-geng Iban dan Cina. Tambah-tambah roti, biskut. Aku cukup fobia pasal makanan yang dibeli lepas insiden tu, ke eksiden tu, mana-manalah. Kalau datang ke Sarawak, set your mind, ia bukan Semenanjung, walaupun ada logo halal, selagi ia bukan halal Jakim atau mana-mana logo yang diiktiraf, tolonglah jangan makan, terutama bila anda yang khidmat.

~~~arghh, fobia tersebut kembali...

Untuk episod ni, aku akhirkan dengan kesyukuran, kita di Semenanjung. Kita di Semenanjung, melayu geng Melayu ja, non-muslim ngan non-muslim, walaupun claim kita 1Malaysia,tapi belum lagi. kalau jadi 1Malaysia, memang susahla nak kawal budak2 kita, mudah dipengaruhi kawan2 bukan Islam. Ustaz2 kita (especially Kelantan) ramai, dan mudah rujuk. Bab pembangunan, boleh kata kita (bandar2 kat Semenanjung) better dari sana lebih kurang 15-20 tahun kedepan. Memang azam nak buat usaha kat sana pas grade nanti, jadi cikgu ke apa.Kalau ada rezki, wallahua'lam.

Ada sambungan lagi, kalau sapa-sapa nak baca, bacalah. Saya sukalayan entry sendiri(kes syok sendiri)

14 comments:

ukhti,mardhiah said...

Assalamualaikum,

kejap ana, kejap saya kejap aku..

(",)huhu..
ooo...nak jadi cikgu ye?
takut sebab kes pensyarah ramai x dpt ank tu ye?

bagus,teruskan berdakwah ke semua negeri.

Ismi Ijmi said...

Ukhti mard aka anak hj Mohd Nor Gemas,

entahlah, ikut suka ja nak letak aku, ana,dan saya. ingat tak ada satu entry pasal aku, ana dan saya. so far takleh bunag lagi kekeliruan tersebut.dgn kwn2 pun sangat..

takdelah kak mard, xde masalah pasal radiation,

kitorg diajar untuk concern bab2 safety, InsyaALlah..

azam nak ke Gemas.

:-)

ukhti,mardhiah said...

abah akak xda hj lagi lah adik ijmi.

InsyaAllah, tahun depan baru abah akak mard rancang nak p ke sana.

ohh,nk p gemas. Bagus. T kak mard khidmat ta'am kat rumah.

;)

Bijen M. said...

Kitab Fadhilat Sedekah memang menusuk hati.
Masa 4B hari tu, memang hari-hari layan.
Tambah bab kisah ahli zuhud dan dermawan.
Isk.
Gua tak malu kata gua nangis baca.
Huk.

Oke, satu maulana pesan ke gua.
Kalau jumpa orang tua rambut, kening sama janggut full putih, pergi kucup itu dahi dia.
WA.

School Of Tots said...

Alhamdulillah kerana perkongisan ini. Teruskan mencatat segala pengalaman untuk sama2 diambil iktibar. Saya doakan Allah SWT memberikan kemudahan dlm segala urusan.

nam said...

menunggu sambungan nya... :D

fuad ansari said...

punyalah lama dah hidup, sabah sarawak pun sy tak pernah pergi lagi...

sekecil2 dunia ni, belum semua tempat kita mampu pergi kan..

cuba bayangkan syurga yg paling kecil pun luasnya sepuluh kali ganda dunia.. Maha Suci Allah..

doakan sy ye tuan dapt pergi sana.. ada sambungan lagi kan?? (",)

Ismi Ijmi said...

UM:
owh yeke,.. saya suka panggil orang2 lama berjanggut sbg Hj instead of pakcik atau tokwan.

Bijen:
paling menyayat hati kisah Aishah difitnah. Saudara Abu bakar r.a. yang beliau bayar gaji, bersama ngan orang yang fitnah. panas la kawan. tapi Allah perintahkan untuk maafkan, walaupun benda sesirius tu.

Ya Allah, kisah ni wat aku menangis...

SOT:
blog ni bukan maksuyd saya. Cuma perkongsian dalam meniti hari2 dakwah. Jika ada yang terkesan ia datangnya dari ALlah.

nam:
saya amik masa juga nak tulis. semoga setia menunggu.hehe

Abg Fuad:
biar tak pergi seluruh alam, tapi ada usaha dan ikhtiar, Allah pasti akan tulis jugak!

nam said...

seronok baca coretan pekerja2 agama yg balik jalan Allah ni..

ada macam2 cerita.. :D

CS said...

salam,
sila berusaha utk menyiapkan episod 3 yer...ada ramai peminat ni~

Norsha said...

Allahuakbar....tak tahu nk kata apa, kalaulh semua org diluar sana dpt terima, alangkah seronoknya....

Ismi Ijmi said...

nam:
seronok ke? dengar live lagi seronok. saya suka dgr karkuzari kat Sri Petaling, macam2 cerita.

CS:
saya tak nampak banyak peminat, sebanyak Bayyinat atau Nota Siku.

CN:
kalaulah diorg terima asbab ada usaha seorang manusia yang bersusah payah taskil dan bangun nagis2 malam, lagi bagus.

NooR AzLen BinTi HaRoN said...

assalammualaikum

nice entry..

sy ant slh seorng yg pnh mntp d swk hmpir 16 tahun..

mmg bila sebut swk..sglintirnya akn "imagine"..hutan..jauh..mundur..
susah

tp alhamdulillah,sy duk d bahagian samarahan yg mana menurut ustaz sy bahagian ini pnduduk islam yg paling ramai brbanding bahagian lain.

jd dtglh ke swk utk rasai sndiri dan ketahui sendiri pmbangunan yg sedang pesat mbangun d sini.

Jemput2 kitak semua datang serawak..iboh segan siluk..(bahasa swk)

Ibnu Hatari said...

tolong kirimkan salam saya kpd umar salah. :)

Followers