Aku, 40h dan Kuching.(cont)

Alhamdulillah.

Sebenarnya aku tak pandai menulis, dan aku sendiri tak tahu mana nak mulakan. Part karkuzari adalah antara yang digeruni ahli jemaah yang bajet2 ikhlas tahap melangit (nak letak gaban tak sopan,erkkk, ahli jemaah =aku). Begitu juga aku yang bukanlah manusia yang sempurna agamanya. Segala segi lemah. Jadi aku kongsikan cerita ni buat sahabat2 tenet semoga sama2 dapat manfaat.

Alhamdulillah, sepanjang 40h lepas, aku adalah penulis buku mesyuarat. Buku tu bukan aku punya tapi sorg ahli jemaah lain yg empunya,but at last aku minta dari dia untuk wat kenangan. Dan aku m,enulis di sini menurut apa yang ada dalamnya,. Kata orang, kalau kita cerita kat Jhonny b Jonathan yang asal US, dan tak pernah keluar2 dari US, tentang betapa bestnya makan durian toronto (baca:Tronoh), Boston (baca: Bota), dan Copenhagen (baca: Gopeng), maka rasanya meke akan cakan sekadar dengar.Puasla kita iklankan supaya mereka test,selagi mereka tak rasa,meke takkan makan sendiri. W/pon demikian, lain cerita kepada makhluk2 yang dapat makan durian mangkor utk 1st tyme, mungkin perasaan meke berbeza.

Jemaah kami ada 5 orang awam, 6 student. dalam 6 student, ada sorg Somalia, hafiz quran. Sorg lagi cikgu yang anggap dia still student, sbb sambung PhD. xpe2,accepted. Selain aku, ada sorang junior, dan 2 UMP. Setahu aku,jemaah kami tak pernah lak gaduh2. Ada la sikit2,tapi tak nampak. Boleh kata cam orang dewasa la,tak main gaduh2. Since 1st week, dah sembang cam kawan lama. Yelah,masing2 at least pernah 40h, dua,tiga kali.

Bila cerita pasal Maulana Saad, masing2 ada cerita, buka cerita Ijtimak 2009, masing2 buka cerita, bila sorang tazkirah,sume nak share, (macam academic discussion lak),.. Yelah, masa bayan takleh nak cakap apa2, sume kene tawajuh. Bila bayan talam, atau bayan chai sebelum ghast, memang syok. Kenal ustaz tu,kenal ustaz ni, kenal maulana tu kenal maulana ni, walaupun tak sampai seminggu kenal, macam dah kenal lama. Rupanya nilah ukhuwah dalam jemaah. Bila semua di "terjun"kan dalam satu kerja, secara tak lansung terjalin ukhuwah, dan dalam jemaah mana pun,asal memang sifat manusia tersebut adalah suka bersembang.

Ini adalah sifat (saya baru belajar2,yang lain mungkin dah dapat hakikat) yang kami bawa dari Sri Petaling ke Kuching.

2 jam atas kapal terbang (belon kata orang Sarawak). Excited lah juga 1st tyme naik flite. Perjalanan kami agak2 cam alnggar awan kumulunimbus beberapa kali (ingat tak masa pertengahan bulan Jun, memang ada musim hujan kan?). Sampai ke airport Kuching kami agak bergegas. Masa nak landing tu, mmg nampak la tanah Sarawak yang agak bersungai2 dan hutan2. Ingatkan memang takde pembangunan sangat kat Kuching nih. Siyes!

Sampai je ke tanah Borneo, Ya Allah tuhan saja tahu syukur amat sangat. Kalau mati tanah ni, ukurlah jarak dari Daerah Manjung, Perak ke Kuching Airport, agak2 besar tak mahligai nak tuntut kat akhirat nanti, InsyaALlah bila serta dengan niat ikhlas.

Yep, memang aku cuba belajar ikhlas. Satu hadith yang aku sentiasa ulang2 dalam fikiran , mafhumnya, tentang seorang ulama yang claim dia menggunakan ilmu kerana Allah, tapi Allah kata dia bohong, untuk kemasyhuran katanya. Lagi tentang orang kaya, dan orang yang berperang. Semua kena ditelangkupkan muka mereka dan dimasukkan ke neraka. Nauzubillah. Tulah tuan2, bila kita diberi taufiq buat amal, jangan sekali2 sangka buruk pada orang lain. Sebaliknya, cek balik amal kita, cukup ikhlaskah kita dengan amal tu. Dan ia berkait dengan 40h nih.

Jap, flash back masa di Sri Petaling, masa nak beli air kopi kat mesin dekat2 ngan pintu istiqbal, aku saja wat ramah ngan sorang brader. Brader ni tak banyak beza ngan bijen, cuma dia a bit higher. Yang lain sama. Lupa nama beliau. Katanya, nanti sampai Kuching, cari Ustaz Julaihi, orang tanggungjawab student kat Kuching., begitulah tak silap aku kata dia.

So sesampai Kuching, dah set dah, nanti nak jumpa dia.

Dua buah kereta dan satu van. Cukup semua. Kami tak bawa set taam,so taklah banyak sangat barang...

Semua wat muka siyes, segan ada, macam2 lah. Tuan keta pun taaruf. Sorang2,sorang.. then aku,.Tanya usaha di kampus. Dia pun kenal orang2 tanggungjawab USMKK. adeih. Then aku tanya nama dia. Rupanya dialah Julaihi yang aku cari sblom ni. Panjang umur sungguh. Ada lagi sebenarnya cerita tentang dia di episod2 akan datang.

Satu nak share. Kenal tak player bola Sarawak, Affendi Julaihi.. aku rasa betul dia dah. Tapi tak sure. Sekarang ni orang kenal dia sebagai Ustaz Julai (pelik kan nama sarawak, kamek sik ngerti nama orang2 tok). Gi mana2 pakai jubah putih,kopiah made in china yang style tahfiz suka pakai tu.

~hah,buat aku ingat masa sekali sembang ngan dia, pasal kelantan.

teringat ustaz saya yang didik saya dulu.

wallahua'lam cerita dia camne leh jadi ustaz..

Then sampailah kami ke markas Kuching, klik link tu untuk tengok markas. Jalan Depo tak silap. Dekatlah dengan Taman Lavender dan Taman Petronesa. Di markas Hj Freddy yang ikram. ada lagi, tak ingat nama.Markas ni dekat ja ngan rumah Kak Marina Ali.

Sehari kami kat markas tu. Tak masak, tak ghast,tunggu taskil pertama. Masjid Muhajirin, Matang Jaya.

Tak seronok panjang2. Anda suka?

Til next entry.

p/s: kalau ada typo tolong nyatakan kat ruangan komen... tq in edban





10 comments:

Ismi Ijmi said...

laaaa, xde la panjnag sangat.

Markas tu dekat je ngan rumah kak Marina Ali.

Ishak Zaini said...

Asslamu'alaikum,

Jauh perjalanan luas pengalaman, ini baru intro, baru kisah safarnya sahaja, belum lagi mula kisah macam mana jalankan usaha di sana, tentu lebih hebat lagi. Penulisan tuan dah bagus, ada isinya, cuma pada pendapat saya, lagi cantik kalau tuan gunakan laras bahasa yang standart dan elakkan dari menggunakan shortform.

fuad ansari said...

tak sabar rasanya nak membaca (kalau mendengar, mesti lebih menarik) karkuzari usaha dakwah di sana..

perjalanannya pun sudah menarik..

p/s: teringat masa keluar dulu, sorang jemaah tertinggal kat markaz (selipar hilang dan tak perasan jemaah kurang bila bertolak ke puduraya)tatkala yg lain2 dah sampai puduraya.. nak contact, takde no telefon.. tapi akhirnya Allah bantu, dapat jugak dijumpai setelah hampir2 jugak nak bertolak ke destinasi yg dituju dengan jemaah yg kurang sorang.. ujian2..

CS said...

byk pula episodnya..ni br episod 1...tggu episod 2...InsyaAllah... :)

menusuk hati said...

aku orang kuching pun tak sempat nak g markaz tu..argh!

~PENCHENTA~ said...

Mungkin betul tu Bijen. Bijen pakai kasut tinggi. Hahah.

Edban tu salah eja. T__T
*Keh3*

Seronoknyaa banyak-banyak pengalaman macamni. Serius jeles.

Ismi Ijmi said...

Assalamualaikum

Ustaz, alhamdulillah. semuanya pilihan Allah. sebenarnya ada satu cerita, salah seorang jemaah kehilangan dompet, yang actually dia silap letak. i/c ada dlm dompet.


dah ketentuan Allah, ada passport dalam beg. Tapi duit xde. sampai kuching amir sab dan ada ahli jemaah bagi pinjam duit.

dan orang tu adalh saya.... istighfar...

Abg Fuad:
baca cerita kat atas.

CS:
episod dua lebih sopan dan typo akan dikurangkan sebaik mungkin, insyaAllah...

Abg Saiful:
patutla xde, gi rumah panjang. I wish to be in rumah panjang settlement in that 40d, tapi ALlah belum izin.

Penchenta:
entahlah, payah nak reduce typo. dengarnya thesis final yr takleh wat shortform or typo even satu pun. i'll try my best.

Mode~cari tajuk thesis

Bijen M. said...

Afendi Julaihi tu player time tahun 90-an.
Woh masyaAllah.
Dah ustaz dah.
Huk hidayat.

Btw, gua dengan dia sapa hensem lagi?
Ha ha ha.

Ismi Ijmi said...

sama ja bijen.
biarkan si rokiah menilainya.

aicehh.hehe

Ismi Ijmi said...

sama ja bijen.
biarkan si rokiah menilainya.

aicehh.hehe

Followers