Pakistan - Travelog IPB

Di Pakistan, kawasan kampung, suasana Islam macam apa yang kita baca dalam komik-komik novel-novel, dan apa yang kita tonton dalam drama Arab klasik. Lelaki berkurta, kopiah. Ada terjumpa Ahli Brelvi berjubah putih, serban hijau. Jarang jumpa pengemis di kawasan kampung (yang saya sampai tu). Mungkin ada orang yang tidur dalam khemah, tu pun rasanya tidak mengemis.

Sekali terselisih pengemis, mengetuk pintu orang dari rumah ke rumah, seorang pakcik lingkungan 40-an.
Bazarnya dijaga orang-orang lelaki. Muka mahal dengan senyuman, tetapi bila beramah mesra baru terukir senyum di wajah. Ada juga lelaki tidak berkopiah, dan tidak berkurta, mungkin pelajar-pelajar universiti dan anak-anak muda yang biasa tinggal di bandar. Ada anak-anak yang kecil usia sekolah rendah, pagi ke sekolah dengan baju lengkap uniform, pulang ke rumah tukar kepada baju kurta tradisi.


Solat di sini meriah. Masjid berdekatan antara satu dengan lain, dalam jarak kurang 1km. Kadang-kadang waktu solatnya berbeza antara satu masjid dengan yang lain. Namun dua atau tiga saf solat adalah mesti. Biasa, sama seperti Malaysia, kurang juga anak-anak belasan tahun. Namun bila solat jumaat baru terasa jumlah sebenar. Setiap masjid walau berdekatan tetap penuh.


Musim sejuk, buah-buahan citrus mudah dapat. Anggur, limau, epal. Limau oren diperah manual tanpa campuran air, tambah sedikit perasa, dihidang kepada pelanggan di tepi-tepi jalan.
Kedai chai (teh tarik) saja yang ada. Kedai makan secara rasmi tidak wujud. Ada yang melepak beberapa lama sambil sembang-sembang pagi di kedai chai.


Suatu pagi aku terserempak dengan unta yang tingginya hampir bangunan setingkat, dengan gelang kaki, dan rantaiu leher berloceng. berbunyi tiap kali melangkah.
Perempuan jarang kelihatan kecuali dengan sari yang digunakan sebagai kelubung seluruh badan, penuh manik. Ada juga kelibat wanita berpurdah hitam tapi tak semua.

di sini aku terasa suasana yang tak mungkin ada, di selainnya. Kot Addu.

Entah ke mana Allah akan hantar sahabat, zamir di sana nanti, seusai Ijtema Raiwind ini...

Semoga khair bersama tuan

No comments:

Followers