Catitan IPB - India

Chi Sifat

Allah subhanahu wataala telah meletakkan kejayaan manusia di dunia dan di akhirat dalam agama Allah. Sekiranya kita mengamalkan agama dalam hidup maka kita akan berjaya. Sekiranya tidak kita akan gagal dunia dan akhirat.

Untuk mewujudkan agama yang sempurna, enam (6) perkara perlu ada dalam diri seseorang. Sekiranya sifat-sifat ini wujud dalam diri, InsyaAllah Allah akan memudahkan kita untuk mengamalkan agama yang sempurna.

Sifat yang pertama ialah iman. Lafaznya ialah Lailaha illa Allah (kalimah). yang harus diucapkan dengan lidah dan diikrarkan dengan hati. Iman seseorang boleh meningkat dan menurun. Sekiranya diusahakan maka iman akan meningkat. Apabila iman meningkat, maka perintah Allah dapat dilaksanakan. Sekiranya iman tidak diusahakan maka ia akan lemah. Apabila iman lemah maka perintah Allah sukar dilaksanakan dan sunnah Nabi akan keluar dari kehidupan kita.

Iman ini sangat tinggi nilainya. Semasa meninggal dunia, semua ahli keluarga dan harta benda akan ditinggalkan. Yang dibawa hanyalah iman dan amal soleh. Imanlah yang membantu kita dalam kubur,di Padang Mahsyar, ketika meniti Titian Sirath, dan menyelamatkan kita dari api neraka serta membawa kita ke syurga.Tanpa iman, amalan seseorang tidak diterima.

Iman perlu dipelajari, Umar r.a. berkata, "Kami belajar iman dahulu, baru belajar Al-Quran".

Untuk meningkatkan iman, perlu kepada tiga (3) usaha.

1. Ketika kita keluar di jalan Allah, (jumpa umat), hendaklah kita membicarakan tentang qudratullah, kekuatan Allah, dan Azmat Allah. Nyatakan bahawa hati telah berikrar dengan kalimah. Harusnya kita dakwahkan ini dengan niat belajar.
2. Oleh kerana 24 jam kita bersama makhluk, maka kerugian dan faedah dari makhluk telah memberi kesan. Untuk itu, apa yang dilihat dan didengar, haruslah diingkari (dinafikan) dengan hati.
3. Berdoa kepada Allah, agar iman selamat dan supaya mendapat hakikat iman yang hakiki, serta dapat mati dalam iman. Sekiranya kita mati tanpa iman, maka akan dibangunkan tanpa iman juga. Haruslah kita berdoa kepada Allah, keadaannya seperti seorang miskin meminta sedekah untuk anaknya yang berhari-hari tidak makan. Betapa lagi untuk iman.


No comments:

Followers