Kisah Pemuda dengan Syeikh

Satu analogi dari jemaah 40h student UKM + orang awam KL (sekitar P. Remis Perak) ~ 

Ustaz Mustakim (ada tambahan ana sikit2) 

kisahnya begini. seorang lelaki telah bertemu seorang syeikh yang terkenal dengan kebolehan dimakbulkan apa-apa doa. Kelebihan syeikh ni telah menyebabkan orang-orang datang untuk meminta didoakan oleh beliau. "Tuan syeikh, saya mohon tuan doakan saya dapat anak secepat mungkin..", kata lelaki ini kepada syeikh tersebut. Syeikh ini menjawab, "pulanglah kamu, InsyaAllah saya akan doakan terdaya saya. Moga Allah kabulkan doa buat tuan". lalu lelaki ni pulang. Syeikh ini telah berdoa bersungguh-sungguh, atas permintaan lelaki tadi. 

Tidak lama kemudian, lelaki ini datang dan berkata kepada syeikh tersebut " Tuan syeikh, ada tak tuan doakan saya? lama saya menanti hasilnya". Jawab syeikh, "ada tuan, mungkin belum masanya. Pulanglah tuan dan saya akan usahakan untuk doakan lagi", .. lalu Syeikh ini telah meningkatkan amalannya dan terus menambah doanya buat lelaki tadi. 

Berlalu beberapa lama, lelaki ini datang dan berkata," Syeikh, kan saya pesan supaya syeikh doakan saya. Dah lama saya menunggu namun hingga kini belum ada tanda mendapat zuriat", "Allahuakbar", jawab syeikh. Sudah saya usahakan untuk doakan tuan. Sebelum saya teruskan usaha saya atas urusan itu, ada soalan buat tuan. Tuan dah kahwin ke wahai anak muda?", .. "Belum", jawab lelaki itu.

~~~~~~~~~~~~paham2 sendiri pastu jadi apa ngan laki tersebut~~~~~~~ 

Begitulah kita hari ni. Ketika bulan ramadhan, di hadapan kaabah, imam masjidil haram menangis, makmum semua menangis supaya umat ini dibantu dari kezaliman orang kafir, namun masih tiada pertolongan. kerana apa? kerana usaha belum dimulakan. Ingat perang yang sahabat ada 8k, musuh ada 100k, tapi kerana pertolongan Allah tetap menang.. hari ni? umat Islam berjuta, orang kafir yang betul2 zalim takla ramai mana. still tak dapat lawan... renungan malam ni.... 

Tuan2 kena bagi azam Insyaallah....

No comments:

Followers