Tunggu, Masanya akan Tiba.

[sembang petang ~ (b/ground music - Lafaz Sakinah)]

satu hari, Mamat telah ajak kawannya, Badrul ke kedai kasut bola. lalu pun badrul menerima ajakan dan teman mamat ke kedai. kata mamat niatnya untuk belikan sesuatu kepada seseorang yang istimewa. mamat minta badrul pilihkan kasut yang paling badrul suka, dan bagi syarat, hanya kasut berharga rm300 saja yang boleh, lebih atau kurang tak boleh.

luckily dalam kedai tu hanya ada 1 je kasut berharga rm3rat tersebut. badrul ambil dan berikan pada mamat. pulang saja, mamat telah letak di satu tempat, yang agak sukar untuk sesiapa ambil kecuali tahu caranya. badrul yang terlalu ingin sangat nak pakai, lalu ambil dan pakai sampai puas.

banyak kali jugak badrul pakai. sampai lah tiba satu hari, bdday badrul. mamat sbg kawan badrul beri sekotak hadiah berhias cantik untuk badrul sempena hari jadi beliau.sebenarnya badrul dah agak dah mamat akan beri kasut tu. bayangkan apa perasaan badrul. mesti rasa biasa je kan?

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

begitu juga kita kawan2. sebelum lahir lagi, Allah sebagai zat yang paling dekat dengan kita dah tetapkan jodoh untuk kita, walaupun pada pandangan kita, kita yang pilih. dan jodoh itu dah tetap dah masa halalnya. cuma atas kita, nak jadi macam badrul, atau nak ada rasa surprise tanpa ada dosa mengambil barang yang bukan hak kita :-))).

perempuan tu dah ditentukan untuk kita, dah ditentukan masa untuk kita bernikah. cuma sabarlah tunggu masanya. kalau dah pakai, sudah2lah, dan biarkan ia sampai tiba masanya. sekurang2nya,walaupun dah tak surprise, at least kita tak rasa berdosa, dan InsyaAllah yang lepas2 ALlah maafkan.

semoga bagiku jua Allah selamatkan dari fitnah ini.

No comments:

Followers