Apa Perlunya Saya Pakai Pakaian Arab?

Assalamualaikum.


Alhamdulillah, beberapa hari lepas, saya dikejutkan dengan satu artikel dari seorang ustaz terkemuka dalam negara. Artikel entah bertajuk apa, tapi lebih kurang, setiap budaya dan negara ada pakaiannya sendiri. Terkebil-kebil membacanya sebab di sisi saya, seorang yang jahil tak de berapa ilmu macam ustaz ni, ada beberapa point beliau yang tidak dapat diterima bulat bola. Tulisan saya tentang sunnah pakaian telah disebutkan sekali di post tentang Serban. Tak perlu disebutkan point-point tersebut kerana saya bukanlah seorang yang sepadan ilmunya dengan beliau untuk membangkang atau memberi komen balas, jauh sekali. Cuma tulisan kali ini untuk menguatkan keyakinan kepada amalan yang sedia ada. Saya percaya dalam ribuan, ratus ribu, atau mungkin jutaan pembaca website tersebut, di antara mereka ada yang telah diberi Allah taufiq untuk istiqamah mengamalkan sunnah pakaian.



Mungkin untuk wanita, sunnah pakaian lebih kepada sunnah isteri-isteri Rasulullah yang pakaiannya lebih kurang kepada menutup aurat. Jauh beza dengan lelaki, pakaian sunnah lelaki yang mudah difahami ialah pakaian-pakaian tertentu yang dipakai di tubuh, bukan semestinya untuk menutup aurat, walaupun menutup aurat itu sendiri adalah sunnah Rasulullah.


Apa perlunya kita (lelaki khususnya) berpakaian sunnah?

  1. Tanda cinta kepada Rasulullah Sallahualaihi Wassalam.
    Mengapa perlu cinta itu perlu dizahirkan dengan pakaian? So kalau suami cintakan isterinya, dia pun kena pakai pakaian perempuan? Bukanlah begitu maksud saya. Maksudnya begini, kalau kita cintakan seseorang, pasti ada tandanya. Dan tanda tu tak terhad kepada beri bunga, puaskan hati dan sebagainya. Seorang anak cintakan ayahnya, selalu berbangga dengan kelebihan ayahnya, bercerita dengan kawan-kawan tentang ayahnya, begitu jua sebaliknya. Seorang yang cinta kepada seseorang pasti ada sesuatu yang ada pada yang dicintainya itu sesuatu yang jua dilteakkan di tubuhnya sebagai ingatan. Sesetengah orang mungkin berkata, dengan berpakaian sunnah, saya lebih mengingat Allah dan jauh dari maksiat. Mungkin kita semua pernah tedengar "pepatah" ~orang pakai kopiah pun beli nombor~ . Jadi pakaian tidak berkadar lansung dengan hati dan amalan, sebaliknya keimanan dan kecintaan itu sendiri akan melahirkan amalan dan pakaian.

  2. Tanda kita menghargai
    Menghargai sesuatu, seseorang akan meletakkan ia di tempat yang boleh dilihat ramai orang. Berbeza dengan pakaian wanita, yang tujuannya lebih kepada menyorokkan sesuatu yang harus disorok, pakaian sunnah lelaki , kopiah serban, jubah atas buku lali, cincin di jari manis, celak hari Jumaat, dan sebagainya, adalah manifestasi seseorang kepada berharganya ia dan seharusnya dihargai dengan memakainya di tubuh. Lamborghini, Merce, atau Viva (??) pasti menjadi pilihan untuk dibawa ke majlis-majlis rasmi dan ketika bertemu orang kenamaan, sebagai tanda ia adalah istimewa dan bukan calang-calang kenderaan. Begitu juga, jika kita biasa dengan alam bisnes, ahli perniagaan biasanya akan memakai jam tangan mahal sebagai tanda status pernigaan yang semakin maju ketika bertemu klien contohnya.

  3. Kita dari kalangan mereka
    Sekarang sibuk di sana sini, mereka, mereka dan mereka bercakap tentang EURO. Cuba kita lihat remaja-remaja, kanak-kanak, atau mungkin bapa-bapa yang dah melanjut ke umur 40-an dan 50-an, perasan kita dengan jersi mereka, mewakili negara yang bakal ke final. Sesiapa yang pakai jersi negara-negara yang dah kalah, dikira outdated sebab tak ambil berat situasi bola (sedangkan dah takde jersi lain nak pakai). Peniaga-peniaga jersi akan semakin untung, semakin untung. Jersi Rm30 di Rantau Panjang dah jadi RM60 kat KB. Sungguh menipu. Walau ditipu, sudah tentu ada yang membeli dek kerana tak tahu jalan ke RP atau tak mahu terlalu outdated sebab nak tunggu masa luang ke RP dah tak sempat :D . Ce test tanya, bakpe pakai jersi-jersi ni? semat sangat ke? Mungkin ada macam-macam jawapan. Sampai nak sollat pun pakai jersi. Jadi kalaulah perasaan "kita dari kalangan mereka" dari bola sepak negara-negara tertentu jadi "kita dari kalangan mereka" dari kalangan sahabat, pasti berubah suasana. Kedai-kedai jersi RP akan ditutup, kedai-kedai jubah akan habis stok sebab ramai sangat orang yang takde koleksi pakaian sunnah nowadays.

    p/s: mungkin perkataan "kita dari kalangan mereka" boleh interchangeable dengan "we are your fans"

  4. Menghormati masjid.
    Kadang-kadang rasa sedikit rimas dengan keadaan remaja (atau mungkin ada datuk kepada 11 cucu) yang solat tapi kepalanya tak bertutup. Cuba kita lihat, orang nak masuk istana ada protokol pakaian tertentu, nak masuk padang dengan boot RM300 Al-Ikhsan -nya, jersey atau baju team masing lengkap dengan nama dan nombor, seluar tight, seluar pendek pun naik RM50 sehelai, dan macam-macam lagi eksesori, tapi masuk masjid solat waktu, pakai baju yang kita pakai masa masuk kelas je, seluar jeans, t-shirt lengan pendek dan sebagainya. Mungkin kita takde jubah atau baju Melayu, itu dimaafkan, tapi bagi yang ada, ruginya anda sebab anda telah menghormati waktu main bola berbanding waktu masuk masjid. Tu belum kira doktor atau student madical yang nak "clucking" patients di hospital, dengan kurta putihnya, alat stetoskop, buku, pen, kad pelajar/staff dan sebagainya. Kalau ya, mungkin kita kena kaji balik keadilan kita dengan solat waktu ketika kita bertemu Allah azza wa jalla.

  5. Sunnah, pasti ada ganjaran
    Lupakan tentang "ustaz" itu, tapi kata ulama, setiap perbuatan Nabi sallallahu alaihi wasallam merupakan sunnah yang bukan dibuat-buat. Jika dikaji semula, sunnah pakaian Nabi bukanlah pakaian Arab 100%, sebaliknya adalah pakaian orang Arab yang telah di-revise semula baginda supaya ia sesuai dengan syariat. Jadi mudahnya, pakaian sunnah Nabi bukanlah pakaian Arab. Ia adalah pakaian Nabi dan sahabat. Hatta sehingga kini jika kita bertemu dengan mana-mana pak Arab, mereka sendiri pun tak pakai pakaian "so-called Arab" tersebut. Mereka lebih selesa dengan seluar slack, t-shirt Polo, dan tidak berkopiah. Jubah pun labuh tidak seperti yang pernah dilarang Nabi atas sebab-sebab ilmu feqah mereka yang melangit. Sahabat-sahabat yang dah istiqamah dengan pakaian sunnah yang diperoleh melalui pengajian, bukan dengan meniru pakaian orang Arab atau sesiapa, teruslah kerana setiap sunnah pasti ada kejayaan.

Kesimpulannya, pakaian juga adalah faktor agama yang cukup besar. Ia adalah lambang hati seseorang, tambah-tambah pulak bila berada dalam suasana yang jauh dari sunnah. Seseorang yang kekal mengamalkan sunnah bukan saja terkeluar dari mainstream, tapi juga tak terlepas dari celaan mulut laser dan pandangan tajam orang-orang bermata pedang.  Mengamalkan sunnah pakaian bukan seperti memakai jersey bola atau pakaian ke hospital dan sebagainya, bahkan ia adalah sesuatu yang lahir dari hati yang cinta. InsyaAllah thabat!

3 comments:

Norsha said...

...Islam bermula dengan asing dan akan kembali asing seperti asal, maka berbahagialah orang2 yg kekal dlm keterasingan.....

p/s: blh tahu ustaz mana tu?

Ismi Ijmi said...

:D
Kak Norsha, nama ustaz tersebut dirahsiakan

darimindaketinta said...

Teruskan hidup perjuangkan sunnah. Pengaruh islam liberal mmg kuat di akhir zaman dengan hujah-hujah akal yang tak membawa hidup ke mana pun. Islam liberal ni org yg tak yakin dgn islam sebenar dan lebih parah, mmg tak ada keyakinan diri.

Followers