Nikahun Mubarakun



Angin sepoi-sepoi bahasa menyentuh pipi.
Masa tu tingkap bilik dibuka seluas mungkin, guna memberi laluan angin yang bertiup masuk ke ruang bilik yang agak sederhana.
Lagu- lagu omputih berdendang di speaker kecil dekat laptop. Tiba handfon berbunti tanda panggilan masuk.

“helo, assalamualaikum. Emmm, buat apa? Ooooo, . makan dah. Nasi lemak, lauk ayam. Ha? Mahalnya, sini murah je. Makan dengan siapa? Siapa lagi, hehe. Sekarang lepas makan dah mengantuk. Emmm,makan nasi lemak... haaa, ok2.. Assalamualaikum” .


Handfon ditinggal di sisi laptop.

Tak dan 3 minit 13 saat, bunyi lain pula meningkah tenang sepoi angin petang. Tet, tet tet tet. Tet tet tet tet (bunyi membaca dan membalas mesej).

“haih, tak dan 5 minit dah mesej? “, Adam mula bersuara tanda rimas.
“hehe, entah”, jawab Yusri.



******TAMAT******


Mungkin situasi ini biasa berlaku, terutama di zaman pengajian. Suasana couple bukan suatu yang asing. Alangkan tidak, peluang ada di mana-mana. Lelaki sukakan perempuan danbegitu juga sebaliknya. Muda-mudi difahamkan dengan cinta bersama takrif bahagia, indah dan tenang. Dan ya, mereka merasakannya. Cinta dengan teruna asing dan dara ajnabi juga jadi asbab kebahagiaan buat setiap manusia di zaman remaja. Cuma bezanya, belum bernikah. Kadang-kadang bukan senang mengikut jalan remaja, dengan begitu mudah. Ada yang mudah mungkin, ada yang “berjaya” berjalan di petak-petak umur remaja, tanpa ujian sebegini. Dan ya, ia cuma segelintir, ghariibun.

Entah susah nak dinafikan. Aku juga seperti mereka. Kadang-kadang aku rasa serba salah, atau rasa sinonimnya kasihan dengan mereka. Cukup payah , terutama bila tiada usaha agama. Tiada usaha mendekatkan dri dengan tuhan. Kian lalai, kian jauh. Layar bahagia cukup indah buat insan-insan ini. Bila dah sampai tahap ni, memang payah nak ditanggal. Aku cukup ingat nasihat kakak masa awal menengah atas,(errr,nasihat yang agak kasar, biasalah adik-beradik takde manja-manja) untuk jaga diri dan jangan berkapel. Aku cukup hormat dengan abang-kakak, jadi setiap kata-kata mereka macam kata-kata mak juga. Seingat aku, masa di sekolah menengah dulu, ada seorang gadis sebaya yang cukup kerap berhubung denganku. Hubungan kami stop bila aku tak layan. Juga seorang gadis yang cukup baik dan manis, solehah, pakej lengkap, cukup kerap berhubung, entah apa kualiti pada sisi aku buat ia tertarik. Akhirnya biala ku gagal menghubungi ayahnya lebih awal, dia kini sudah dipinang orang. Juga masa aku freshy, seorang rakan sekelas, argh.. dan ya, itu yang terakhir.

Kini aku sedikit “besar”, hehe. Tapi seingat aku kata guru maths SPM, (badan sedap), once you’re graduate, banyak la orang offer. Sekarang takyahla nak gatal-gatal lagi”... Aku nak tunggu graduation,heh.

Ya, akhirnya couple bukanlah pilihan aku. Buktinya aku berusaha melindungi diri dengan songkok semasa di matrik dan kopiah di USM. Mungkin bunyinya pelik, apa kaitan penutup kepala (songkok/kopiah) dengan perempuan. Entah aku pun tak tahu. Tapi setakat ni, perempuan kelas saja yang menegur, selain dari tu, bila lalu atau berselisih,mereka akan tunduk malu, especially si tudung-tudung labuh, sweetnya,heh.

Apapun, ia bukanlah faktor utama seorang manusia selamat. Asalnya sebenarnya hati. Dan usaha ke atas hati adalah paling penting. Cinta itu datang dari hati, suka dan sayang juga begitu, dan niat-niat buruk juga. Semua asalnya dari hati. Jika hati kuat, apa-apa ujian pasti mudah, walaupun hakikatnya ia sukar. Dan usaha agama banyak membantu. Aku cukup rapat dengan senior-senior karkun, mereka motivated, dan cukup motivating. Mereka banyak membantu dan beri nasihat (but after all, mereka ni habis IPB terus dapat jodoh, bila cari?hehe)

Doaku buat sahabat-sahabat yang diuji, semoga mereka cepat-cepat disatukan dengan nama nikah dengan redha Allah dan keluarga. Atau mereka diberi kekuatan untuk meninggalkan masalah ni. Dosa atau tidak ia masalah fiqh, sila rujuk orang alim.

p/s: Nikahun Mubarakun ~ Zain Bikha
p/ss: segan bila ditenung tajam 3 gadis bertudung lutut (tudung sampai lutut)~perasan....

13 comments:

Yana Lan said...

" Asalnya sebenarnya hati. "

Bila hati hanya harapkan cinta Allah, maka Allah akan datangkan cinta dari orang yang cintakan Allah, supaya sama-sama lebih mencintai Allah.

Mungkin sebab tu karkun lepas IPB terus dapat jodoh. Tak cari, tapi Allah bagi. :)

amirulhailmi said...

masyaAllah tuan.. bile tuan abis belaja ni? Duk USM mane? Penang?

Ismi Ijmi said...

Yana Lan, heh betullah tu.

Amirhailmi, masa anta di kelantan (balik msia) yang lepas, zamir ada inform ana. tapi tak tau nak kontek anta macamana.ana di Kubang Kerian.
InsyaAllah final year dah, next sem habis ..

fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...

untunglah, sape dapat tuan.. (",)

bercinta awal2, bercinta lama2, last2 kawin dgn org lain, tak guna jugak kan...

lebih baik bercinta lepas kawin, sah2 tak carik lain... (",)

Ismi Ijmi said...

abg Fuad,
untung tak untung tu, ketentuan Allah..
boleh bercinta awal, kahwin kena awal juga..hehe.

ukhti,mardhiah said...

Finally.
Yes.

Very the like ur comment to taukeh angry birds.
:)

Pencari ALLAH said...

Fitrah tapi ikutlah landasan yang betul :)

نور توفيقة ادريس said...

:)
Dan2 elok je nama Adam tu cakap utagha..

Allah dah siapkan2 jodoh kita Izmer.. Tunggu masa je Dia nak bagi greenlight.. Tanya suami akak berapa tahun dia tunggu akak..

Belok sana sini, at the end, dengan dia jugak..

"Dunia" akak n Abg Adam different sangat2 till Allah tolong akak untuk hidup dalam dunia yang sesuai dengan kecenderungan suami akak.. Kecenderungan kami, Alhamdulillah..

Best wishes. Nak kahwin at least tunggu akak habis pantang n abg Adam balik m'sia:)

Ismi Ijmi said...

Sitimardhiah:

???

Pencinta Allah:

Yep

Kak Taufiqa:

Adeih, tak perasan nama Abg Adam. saya ingat orang perasan Adam dan Yusri KRU. kan Yusri nagn Lisa, sibuk2 message,heh.
InsyaAllah, lambat lagi,.sempat jumpa dan muzakarah dengan Ustaz Adam sebelum nikah nanti,heh.

Norsha said...

org lelaki saham selalunya tinggi,
kena pulak ada degree, akhlak terpuji, istiqamah ke masjid, rajinlak wat usaha agama....haih, ramailah yg jatuh hati nanti....

untunglh sibidadari yg berjaya mencairkan hati izmer nanti....:D

Pencari ALLAH said...

I like if currently entry such this. Move on. :)

Noorieda said...

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.....

Bila melangkah ke Universiti, itulah masalah utama...

Menakutkan!

Followers