Perempuan dan Baju Labuh


Alhamdulillah,

Diizinkan Allah untuk menulis lagi, moga2 ada manfaat di sisi umat.

Alhamdulillah selesai satu program di kampus. Walaupun ada salah-silap di sana sini, harapnya dapatlah dimaafkan antara satu sama lain. Banyak perkara yang berlaku, suka duka, bertengkar sedikit2 perkara biasa. Cuma sebagai lelaki di sebuah IPT memang payah untuk menjaga mata dari melihat ke perkara2 yang tidak sepatutnya. Istighfar... Jadi para guru dan masyarakat jangan kecil hati jika tidak ramai lelaki di kampus2 pengajian. Bukan semua lalki yang Allah pilih untuk jalani ujian sebegini. Yag berada di Pusat Serenti mungkin patut meliha nilai positif, sangat jarang melihat kelibat perempuan,.. (gurau saja).

Ada yang agak melucukan untuk kali ini, sama ada sengaja atau tidak ia mungkin ada kebaikannya. Terkejut saya sebagai salah seorang EXCO untuk program tersebut, ketika membahagi2kan baju kepada semua AJK. Rupa2nya semua baju perempuan di-set-kan kepada baju lengan panjang labuh, manakala baju lelaki semuanya baju lengan pendek berkolar. bagi saya ia agak melucukan kerana memang pun style baju labuh(T-shirt) adalah masih baru di Malaysia khususnya. Kebetulan salah seorang AJK saya tidak bertudung, payah juga nak membelitkan ayat supaya dia dapat pakai baju tersebut semalam.

"Baju ni labuh, saya tempah baju singkat" ,kata beliau dalam message
"takpe kot.. pakai untuk esok saja, bolehkan?" jawab saya dalam message balasan

Nasib baiklah dia bersetuju,mungkin ini aktiviti pertamanya di USMKK, pelajar freshy. Fuhh,alhamdulillah.

Tentang baju labuh, apa masalahnya? Kecoh di FB tentang isu baju2 tersebut, sehingga ada antara mereka yang lansung tidak mahu memakainya atas alasan nampak baik, tak kena fesyen tudung, panas, dan sebagainya. Realitinya fesyen baju labuh dianggap seperti hanya sesuai untuk golongan usrah sahaja (kerana hardcore tabligh pakai baju labuh+purdah,heh). Bagi saya jika mereka berfikir sedikit, ia sama saja seperti baju kurung yang memang sudah jadi kebiasaan setiap perempuan Melayu.

Apa2pun ketidakseronokan atau musibah yang kita dapat sepatutnya perlu dilihat dari sudut yang positif, sebab kadang2 perkara tersebut sebenarnya tidak menjadi masalah buat kita khususnya. Wallahua'lam.

p/s; perempuan tidak bertudung tu pakai tudung semalam
pp/s; kaka saya jual baju muslimah
ppp/s; nak buat tempahan baju/t-shirt untuk persatuan/kelab, sila rujuk saya.



5 comments:

ziarah76 said...

nak jaga mata memang mujahadah...
mudah-mudahan Allah memberi taufik kpd kita.
:)

sayyidah cliff nafisah said...

menarik entry kali smbil tu promote baju ye kan.

Ibnu Mutalib said...

ziarah76 ; yes,memang mujahadah. Amiiin

nafisah ; heh,tu sampingan je.

Bijen M. said...

Wahh.
Bagus juga idea nak suruh orang pakai baju labuh dengan buat baju event.
Menarik menarik.

Ibnu Mutalib said...

hehe,bijen actually ia tidak disengajakan.
saya tempah baju lengan panjang berkolar, tapi dapat lengan pendek juga. so nampak sanagt yang menempah silap kot

Followers