Teknik Berfikir

Alhamdulillah

Teknik berfikir ikut tasawuf..

(insya Allah kalau silap tegur deh)

Kisah 1

Hari ini mamat jumpa perempuan tak bertudung,sexy habisss!! baju branded ketat,tak cakap seluar jeans ikut shape,fuh!! lalu beliau ada dua option untuk difikirkan dalam fikiran

I: Ya ALlah,berdosanya perempuan ni... apa la,dah tunjuk kat orang..
habis la seribu orang lelaki dapat dosa sebab mu seorang..
ish...

II: Ya Allah,kasihan perempuan ni. Ya ALlah berilah hidayat kepada beliau..

moral: perempuan tersebut berdosa kerana amalan beliau,tetapi beliau tetap Umat Nabi yang perlu dikasihankan.
benci amalan (buka aurat) tersebut, sekurang-kurangnya dengan hati. Itulah selemah-lemah iman...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kisah 2

Semalam minah jumpa seorang budak tabligh pakai jubah dan serban,full white..
siap kain burdah lagi. Pendek kata Full Sunnah la,lalu beliau ada dua option untuk difikirkan dalam fikiran

I: Ya ALlah,baiknya mamat nih.. siap ada janggut lagi,fuh..
ni leh masuk meminang ni, :-)

II: Ya ALlah, Engkau izinkan beliau amal sunnah Nabi,berkatkanlah beliau atas usaha yang tersebut. Aku juga azam untuk amalkan sunnah yang diajar oleh Nabi S.a.w.

moral: mamat yang berpakaian sunnah tersebut berpakaian tersebut bukanlah kerana kekuatan beliau,sebaliknya dengan izin Allah s.w.t. Yang mulia bukan beliau tetapi sunnah yang terletak pada tubuhnya..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Allah suka pada orang yang bersangka baik. Sama-samalah kita menjaga hati dan fikiran. jangan digelar-gelar seseorang denagn gelaran yang tidak sepatutnya,kerana apa yang ada diluarannya.
Elakkan membuka aib orang lain dan aib diri-sendiri. Rahsiakanlah ,dan jagalah.


1 comment:

Ibnu Mutalib said...

macam2 jadi bila hati bersangka buruk
nama elok2 s**f*l, tambah sesum**h..

tanda kat dahi pun leh jadi isu,owhhh pelik2..bila hatiku dah kotor dengan sangka buruk denagn manusia2 seperti ni..

:(

Followers