Buku Jambatan Ilmu? Menatap Sekejap.

Alhamdulillah.


Pada yang 21 Mac lepas, Ramadhan telah memanggil aku dalam jarak sederhana jauh.

"Izmer, ada surat", sambil tangannya mengujuk ke arah tempat surat pelajar, rak dengan ruang yang banyak dari A sampai Z tapi tak pernah disusun,sebaliknya kerani Desa letak saja atas rak tersebut. Erkkk,hehe.

Dalam hati hanya ada dua tekaan. !. Ustaz Gunawan dah pos buku "Masjid itu Hidupku" yang dipesan, atau 2. Mr Munir dah post salinan buku2 yang dipesan. Bukan terlalu mengharap tapi itulah, bila dapat terasa seronoknya. Tengok2 tebal. Cop "Pusat Mel Butterworth" tarikh 15/3/11 dengan setem RM5.50 errkkk macam tahu dah sapa. Dekat Kulim dah ni. 6th sense mula main peranan. Tak sempat sampai bilik dah buka sampul, sangat teruja (baca : excited)

Di bawah ni saya dapat free dari En Munir, bloggers Heavenly Ornaments jazakallahukhair Tuan. Allah jua yang membalasnya. InsyaAllah dah dapat dah Fadhilat hadith nih

Dari Abdullah bin Umar r.huma meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: Barangsiapa yang menunaikan hajat saudaranya, Allah akan menunaikan segala hajatnya. (HR Abu Daud)
Alhamdulillah. Picture2 bawah ni sebagai pencerita/mutakallim ya.





Itu alamat hostel,kalau nak hantar apa2 sempat lagi. Sem depan tak pasti dapat hostel atau tidak.




Ni dah review sikit2. Cerita ni sesuai untuk semua sebenarnya,tapi lebih sesuai untuk anak2. Bacaan ringan.Nasihat2 agama. Sebab tu dia tulis Young and Old,heh.



Ni tak sempat baca lagi. Banyak lagi lecture notes yang kemas tak berconteng,so by priority lah kan,tu kene buka dulu. :-)


Dia ada tulis sinopsis ringkas kan kat depan sekali tu. Kisah sejarah hidup Nabi lebih kurang.



Ni pula kepentingan puasa.



Tiga2 buku di atas tajuk sama, tapi tersusun dari Part 1, Part 2, dan Part 3,4,5 gabung sekali. Dapat yang ni paling teruja. South Africa jarang dikaitkan dengan Islam kan? ke tidak? Tapi sejak saya kenal Maulana Imran Hossein dalam video ceramahnya Al-Masih Dajjal dan Kiamat menurut hadith, clear la sikit. Takdela rujuk teori semata2. Sila rujuk link The Majlis dan link ke Syeikh Imran Hossein . Yang ni masuk kategori wajib baca. InsyaAllah khatam masa Latihan Industri nanti, time2 takde patient.

Ni tentang air zamzam. Elokla baca sambil2 nak minum. Baru ada ihtisaab InsyaAllah.

Ni pula tentang Salafy. Jamiatul Ulema Gauteng ni kuat pegang Mazhab Hanafi, pendapat2 keras. Sekeras2 pendapat Salafy,sama kuat jugak dengan Ulema2 kat Gauteng nih (FYI Gauteng nama sattu tempat di South Afric). Sampai ada Ulema mereka yang komen jemaah masthurat. Kalau minta komen perempuan2 NGO2 lain apalah pulak katanya,heh.

Alhamdulillah,tulah semua. Terima kasih kepada En Munir lagi,hehe. Paling mengujakan (baca : exciting) di blog beliau adalah perkataan ni.

Our buzroogs were never sour-faced. They always maintained a cheerful appearance, smiling with everyone in spite of the fear of Divine Love consuming their heart-Moulana Asyraf Ali Thanvi

Orang2 lama kita tak pernah masam muka. Mereka maintain je muka manis, senyum kat semua orang masa yang sama Cinta Tuhan memakan hati2 mereka

Wassalam

p/s: berminat? silalah email. InsyaAllah dapat la nanti. saya tunggu pun dalam patbulan baru dapat :-). dan lagi,semuanya english ya.



12 comments:

ukhti,mardhiah said...

mard dh josh ni....
haa?bahasa inggeris???
emm..ummm...arrr..
mard minat dgn buku
stories for muslims tu
(",)
nk

Ibnu Mutalib said...

aik,.. tiba2 josh lak nape?
hehe.

ok InsyaAllah email alamat.

lagi satu credit kepada rumet ter****** kerana sanggup bagi pinjam rumet beliau Hp nokia e71 cnggih manggih milik beliau.

matadore said...

nak jugak ^^
A heartfelt appeal to students & Stories for muslims.


matadoreterhebat@gmail.com

tengs, jazakallah !

Bijen M. said...

Hebat gila matadore.
Keh keh keh!

Isk.
Bab buku Inggeris ni memang aku serenderlah.
Ya Allah, bagilah aku minat baca buku Inggeris.
Amin.

Ibnu Mutalib said...

boleh insyaAllah.
metadore bg email kt zerrysus@gmail.com

bijen,
ko serender dah kan,
sbb UTP mmg sek org22 terer BI.
heh

Ibnu Mutalib said...

jap,silap. bg nama dan alamat

Munir Kangsari said...

pat bulan baru dapat ya....

mohon maaf banyak2...

xper nnt ada makalah lain saya kirim lagi. Just update ur address na.

Ibnu Mutalib said...

erkkk,beres je encik munir.
tak bermaksud apa2 tu.
masing2 sibuk ya.
btw jazakallahukhair

fuad ansari said...

Just nak story mory sikit.. mohon izin ye.. (",)

Dulu pernah ada akak yang dah lama kahwin tapi tak dapat anak.. Dah siap beli baju mengandung dah.. Then akhirnya akibat terlalu lama baju tu berada dalam almari tapi tak jugak mengandung, akak tu hadiahkan baju mengandung tu kat wife saya yang masa tu tgh pregnant.. Tup tup x beberapa lama lepas tu, dapat berita yang memeranjatkan.. Akak tu mengandung akhirnya.. Dan dah selamat dah pun melahirkan anak..

Moral of da story:
Bila kita sukakan orang lain, then Allah akan sukakan kita.. (",)

Moga Allah juga akan gembirakan hati Tuan Izmer asbab Tuan gembirakan hati orang lain.. (",)

menusuk hati said...

bab BI ni lemah sikit...hu...takpa,nti tolong translate ye..

Ibnu Mutalib said...

abg fuad, minta bagikan alamat pada saya. Nak bagi s'thin untuk husna baca bila dia dah boleh baca english,hehe

leh tak?

alhamdulillah malam markas minggu lepas, jemaah dari south africa bayan.
pasni leh jemput masuk USM

mohdfuad said...

Ok..

Nanti saya emailkan..

JazakAllahu Khoiron Khathiro atas jasa baik tuan..(",)

Followers