Adat,Ibadat

Tadi baru pulang dari berziarah ke rumah kawan se-kos di luar kampus..

Orang arab,so mestilah yang dihidangkan kopi arab dalam cawan kecil bersaiz bekas telur rebus kenduri kawen..

Cantik rumahnya,ada air-cond.. memang kemas..

Makan kurma dengan caramel,pernah??sedaaaap,macam makan coklat je..

Adat orang arab,orang perempuan xleh jumpa org lelaki,..bercawan2 kami minum air,sampai sejam setengah,sambil sembang ngan jiran die…tak nampak pun kelibat bini dia..

Rumah pulak sume bertutup..langsir,memang xde ruang org luar nak mengintai,pintu lagi tak pernah buka…

Memang orang arab dah jadikan itu adat,tapi adat yang baik..

Sabda nabi(rujuk ustaz),kalau kita cakap benda yang baik,walauupun dah jadi kebiasaan(tersasul,kebiasaan harian,tanpa niat ibadat) tetap baik.. kalau kita cakap benda buruk,walaupun dah jadi kebiasaan(mencarut,pggil nama2 yg buruk kpd org,ect…et) tetap berdosa..

Apatah lagi,menjaga isteri agar tak dilihat org luar(bukan mahram),walaupun berpurdah,jaga aurat rumah,(rumah pun ada aurat gak),dan layan tetamu…

Hmmm..,harap2 kita boleh belajar banyak lagi adab2.. Insya Allah..

Wallahua’lam,..

2 comments:

Ibnu Mutalib said...

boleh tak perempuan sebarkan gambar-gambar kt tenet,even tutup aurat yg over sempurna???

azmihisam said...

rajin update bang..hehe

Followers