Istiqamah.

Istiqamahlah dengan sesuatu amalan walau sedikit. kita boleh berkorban apa sahaja untuk manusia, tapi untuk Allah banyak mana kita korbankan.

 1. kita korban masa dengan manusia yang meminta sesuatu pertolongan, yang takde manfaat pun untuk kita; dengan Allah, minta sedikit je masa, untuk solat secara jemaah, berzikir.tak sampai berapa minit je.lalu dia menjanjikan dengan janji yang tidak munasabah. Janji Allah bukan seperti janji seorang YB yang mahu beliau diundi. Bukan pula bakal YB yang mahu undi dari kasihan orang. Janji Allah adalah janji yang benar. dan pasti akan berlaku.

 2. kita korbankan duit supaya orang2 tertentu percayakan kita atau dengan itu hati dia dapat kita jaga. dan tentunya duit tu taklah seringgit dua.; dengan Allah, seringgit yang kita beri untuk agama Allah, 10 x akan dapat kembali. Rm1 yang kita beri ketika di jalan Allah, 70x ganjaran kembali ke kita. wahai manusia, apa lagi yang kita mahu. ibarat seorang pekedai, beri kita rm2, lalu dengan itu kita beli gula. dia ambil duit rm2, bagi gula dan chipsmore sebungkus. bahkan pemebrian ALlah luas lagi!

 3. kita korbankan tenaga untuk tunaikan permintaan orang2 tertentu. letih dan penat bukan satu alasan asal orang yang tersebut berpuas hati, atau hati kita berpuas hati. ; sejauh mana kita gunakan tenaga kita, suara kita untuk Allah? kita cuma perlu berjalan ke tempat yang Allah suka (masjid) dan solat beberapa rakaat. setiap langkah dikira sedekah tanpa perlu mengeluarkan modal.

 Asal cinta, maka segalanya boleh berlaku. percayalah!

 Seorang penyair farsi bermadah;

"Didapati begitu aneh sekolah cinta,
seseorang yang memasuki sekolah ini,
tidak lagi mendapat cuti"

 Wallahua'lam.

1 comment:

Followers