Muzakarah lagi...

Assalamualaikum …
Memang dunia suatu tempat yang penuh dengan dilemma.. Patutla dari dulu lagi orang Melayu dah ada pepatah sendiri,walaupun keadaan masa tu tak sama dengan keadaan zaman sekarang. Secara akalnya pasti kita memikirkan yang keadaan itu hanya kita sahaja yang pernah lalui,jika tiada yang ingin menceritakan perasaan tentang itu pada kita. Apapun itu bukan perkara yang penting,tapi bagaimana kita mampu buat pilihan sama ada “sanggup mati mak atau rela mengorbankan bapak”. Bila saja ditimpa satu2 dilema,susah betul kita nak jumpa Allah Taala,merayu,menangis2, minta tolong… supaya akhirnya dilemma tu dapat la kita tarik tanpa tumpahkan tepung..(ayat dah makin pelik)

Apa2pun, itulah halnya.. life di university cukup mencabar minda dan rasa. Mahu tidak mahu pasti ada perkara yang tidak dapat tidak menekan jiwa dalam membuat pilihan. Mana tidaknya, secara simboliknya macam memilih antara emak atau bapak. Sengaja diam di tengah pun salah juga. Susah juga nak cari keputusan….

Hal jawatan..Macam2.. Teringat pula satu kisah dari Hayatus Sahabah .. Nabi bersabda( “Tiadalah kebaikan bagi seseorang lelaki yang beriman itu memiliki Imarah(perlantikan sebagai ketua)”) .. walaupun penulis telah menafsirkan hadith ini, Namun dalam kisah tersebut seorang sahabat Ziad bin Harith As-Sodaie telah tersentuh dengan kata2 tersebut dan terus meletakkan jawatan2 yang diberi Nabi kepadanya.Mengapa takut dengan jawatan?? Bila ada jawatan,terutama di Uni, mesti kena meeting.. sebaik2 meeting bila cukup ahli dari kesemua jantina yang wujud.. baik,sekarang boleh buka satu topic..

CARA MEMBUAT KEPUTUSAN
Istikharah >> Mesyuarat dengan “Yang Ahli” >> Guna keputusan Mesyuarat … >> Solat Hajat

Apa2 pun.. boleh la kita tambahkan amal kita,espeselli bulan ramadhan ni…

Wallahua’lam

No comments:

Followers